WYRÓŻNIENI

II edycja Wyróżnienia im. Zygmunta Hübnera ZŁOTY PROLOG 2021

Jędrzej Piaskowski, reżyser. Jeszcze chwilę temu kroczył ścieżką typową dla swego pokolenia, debiutował realizacją dramatu Rodriga Garcíi, tego od „Golgoty Picnic”, największy sukces przyniosło mu wystawienie sztuki Magdy Fertacz „Puppenhaus. Kuracja” antyheroicznej opowieści o kolaboracji seksualnej w czasie okupacji. Dziś jest gdzie indziej, szuka trzeciej drogi w polskim teatrze, „pomiędzy bezużytecznym konserwatyzmem a hermetyczną nowoczesnością”. Wraz ze swoim stałym współpracownikiem, Hubertem Sulimą zrobili w warszawskim Nowym Teatrze „Jezusa”, przewrotną, poetycko-czułą przypowieść, gdzie z rejonów ewangelicznych został tylko Jezusowy duch miłości, a nie było nic z rytuału czy doktryny. A w Teatrze im. Osterwy Lublinie przygotowali „Nad Niemnem” sentymentalną, lekko tylko groteskowo podkręconą adaptację powieści Orzeszkowej z nieukrywanym zamiarem szukania sposobu na poszukiwanie utraconej wspólnoty. Szansę powodzenia takiego ambitnego zamysłu, może mieć tylko ktoś, kto świetnie umie operować środkami typowymi dla współczesnego młodego teatru i nie raz to już udowodnił.

fot. Marta Ankiersztejn – Węgier

******************************************************************************

I edycja Wyróżnienia im. Zygmunta Hübnera ZŁOTY PROLOG 2020

Magdalena Drab – aktorka, reżyserka, dramatopisarka. Absolwentka łódzkiej PWSFTviT, związana z Teatrem im. Heleny Modrzejewskiej w Legnicy (debiut w 2012 r.), występuje jako aktorka także na innych scenach Polski. Jako dramatopisarka jest laureatką najważniejszych nagród w tej dziedzinie. Od lat jest liderką off-owego Teatru Zamiast w Łodzi. Jako reżyserka w teatrze zawodowym debiutowała w 2017 roku. Reżyseruje w Teatrze w Legnicy i w innych teatrach. Drab ceni warsztat i rzemiosło, co widać w jej przedstawieniach. Nominowana do Paszportu „Polityki” 2019 w kategorii „teatr” – za dramat „Wyzwolenia”, współczesną parafrazę dzieła Wyspiańskiego i uparcie powtarzane pytanie: kim jestem. „Olśniewająco wszechstronny talent, jaki wykwitł nam na teatralnej glebie”.

fot. Marta Ankiersztejn – Węgier