Rada fundacji

Rada Fundacji Teatru Myśli Obywatelskiej
im. Zygmunta Hübnera

uid_3aead1a09904b0cde4f74a263947111e1290679992360_width_700_play_0_pos_3_gs_0 Barbara Borys-Damięcka Ukończyła studia na PWSFTViT w Łodzi. Przez wiele lat była zawodowo związana z Telewizją Polską. Wyreżyserowała i zrealizowała ponad 200 spektakli Teatrów Telewizji pracując z najwybitniejszymi reżyserami, aktorami, scenografami i kompozytorami. Wielokrotnie współpracowała z Zygmuntem Hübnerem. Otrzymała wiele nagród krajowych i międzynarodowych. Pełniła też szereg odpowiedzialnych funkcji, od Dyrektora Działu Realizacji Telewizyjnej po Szefa Telewizji Publicznej. Była Dyrektorem Naczelnym i Artystycznym Teatru Syrena w Warszawie. Przez wiele lat stała na czele Stowarzyszenia Dyrektorów Teatrów w Polsce, jako prezes. Od 2007 roku pełni mandat senatora RP.
ewa2 Ewa Dałkowska Aktorka teatralna, filmowa, telewizyjna i radiowa. Absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Wrocławskim oraz Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. W latach 1972–1974 występowała w Teatrze Śląskim im. Stanisława Wyspiańskiego w Katowicach, w latach 1974–2008 była aktorką Teatru Powszechnego w Warszawie, zaangażowaną przez Zygmunta Hübnera. Od 2008 jest aktorką Nowego Teatru w Warszawie.
1SfmDrkZ4V_BVqAr9WDaM8Yw7PMMIGZtEHrYjMnF8MFBG74U Joanna Hübner– Wojciechowska Fundatorka i Przewodnicząca Rady Fundacji. Historyk sztuki, wieloletni pracownik naukowy Instytutu Sztuki PAN. Po uzyskaniu dyplomu MBA pracowała na stanowisku dyrektora ds. marketingu i promocji w kilku wydawnictwach prasowych i książkowych (m.in. w PWN). W latach 2000-2010 prowadziła galerię-antykwariat. Jest autorką i redaktorką rozpraw naukowych i publikacji popularyzujących sztukę, adresowanych m.in. do kolekcjonerów, także tłumaczem z języków angielskiego i francuskiego.
Krystyna+Janda+janda Krystyna Janda Aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna. Absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Reżyser. Felietonistka. Prezes Fundacji Krystyny Jandy Na Rzecz Kultury. Szefowa artystyczna dwóch teatrów Teatru Polonia i Och -Teatru. Pracowała w Teatrze Ateneum oraz w Teatrze Powszechnym kierowanym przez Zygmunta Hübnera.
Obrazek 9 Janusz Gajos Aktor teatralny, filmowy, telewizyjny i radiowy. Studiował na Wydziale Aktorskim PWSFTiT w Łodzi. Występował w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi, teatrach warszawskich (Komedia, Polski, Kwadrat i Dramatyczny), w Teatrze Powszechnym w Warszawie, zaangażowany przez Zygmunta Hübnera. Obecnie jest aktorem Teatru Narodowego.
Obrazek 10 Kazimierz Kaczor Aktor teatralny, filmowy, telewizyjny i radiowy. Absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie. Aktor Teatru Starego w Krakowie (1965–1973), Teatru Współczesnego w Warszawie (1973–1974), Teatru Powszechnego w Warszawie (1974-2014). Prezes Związku Artystów Scen Polskich (1996–2002). Był członkiem zespołów artystycznych dwóch teatrów kierowanych przez Zygmunta Hübnera.
84864.1 Stanisław Radwan Kompozytor muzyki teatralnej i filmowej, pianista. Absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Muzycznej w Krakowie. Był kierownikiem muzycznym w Teatrze Rozmaitości w Krakowie, w Teatrze Ateneum w Warszawie. W latach 1980 -1990 był dyrektorem naczelnym i artystycznym Starego Teatru w Krakowie. Współpracował z najwybitniejszymi reżyserami teatru w tym wielokrotnie z Zygmuntem Hübnerem.
Obrazek 11 Jacek Sieradzki Krytyk i publicysta teatralny. Absolwent Wydział Wiedzy o Teatrze Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Redaktor Naczelny miesięcznika „Dialog”. Był studentem Zygmunta Hübnera.
Obrazek 12 Allan Starski Scenograf filmowy, teatralny i telewizyjny. Ukończył studia na Wydziale Architektury Wnętrz Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie i rozpoczął pracę jako scenograf filmowy w Zespołach Polskich Producentów Filmowych. Jest autorem scenografii do wielu filmów polskiego i światowego kina. Laureat Oskara za scenografię do filmu Lista Schindlera w reż. Stevena Spielberga. Pracował z Zygmuntem Hübnerem w teatrze, telewizji i filmie.