ANDRZEJ DZIUK LAUREATEM XI EDYCJI NAGRODY IM. ZYGMUNTA HÜBNERA „CZŁOWIEK TEATRU 2024”. KATARZYNA MINKOWSKA LAUREATKĄ V EDYCJI WYRÓŻNIENIA „ZŁOTY PROLOG 2024”

Uroczyste wręczenie Nagrody i Wyróżnienia miało miejsce 25 marca 2024 w Teatrze Powszechnym. Wieczór prowadzili członkowie zarządu Fundacji: Wojciech Adamczyk i Jan Buchwald. Oprawę plastyczną uroczystości zapewnił Paweł Dobrzycki.

Patronat Honorowy Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Bartłomieja Sienkiewicza.

W trakcie uroczystości uczczono chwilą ciszy zmarłych w ubiegłym roku członków Rady Fundacji: Barbarę Borys- Damięcką i Stanisława Radwana.

Wspominano Zygmunta Hübnera w 35. rocznicę śmierci, cytując Aleksandra Bardiniego, Martę Fik
i Andrzeja łapickiego

Jerzy Zelnik, przypominał „Deklarację Programową Teatru Powszechnego w Warszawie”, autorstwa Zygmunta Hübnera, która stanowi integralną, ideową część Regulaminu Nagrody.

Laureatem XI edycji Nagrody im. Zygmunta Hübnera „CZŁOWIEK TEATRU 2024” został Andrzej Dziuk.

Andrzej Dziuk – Reżyser teatralny. Współzałożyciel i dyrektor naczelny i artystyczny Teatru im. Witkacego w Zakopanem, którego historię buduje wraz z zespołem od blisko 40 lat, łącząc lokalność działania z istotną obecnością na mapie kulturalnej kraju. W ubiegłym roku doprowadził do otwarcie Sceny Atelier, która umożliwi prowadzenie oferty kulturalnej polegającej na warsztatach dla dzieci i młodzieży – teatralnych, muzycznych, plastycznych, ruchowych, ale także spotkań z psychologami, socjologami, filozofami, podróżnikami i artystami.

Laudację poświęconą laureatowi wygłosił przedstawiciel Kapituły Nagrody Krzysztof Głuchowski.

(Więcej informacji w zakładce Nagroda – Laureaci.)

Serdecznie gratulujemy!

Andrzej Dziuk uhonorowany został rzeźbą dłuta Jana Wojciechowskiego, przedstawiającą twarz-maskę Zygmunta Hübnera.

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego ufundowało nagrodę finansową dla Laureata,
a Mecenasem uroczystości był Teatr Powszechny im. Zygmunta Hübnera.

Po raz piaty przyznano także Wyróżnienie im. Zygmunta Hübnera ZŁOTY PROLOG, dla twórcy na początku drogi, który w nowatorski, sobie właściwy sposób, realizuje hübnerowskie idee teatru.

Decyzją Rady Fundacji, laureatką V edycji Wyróżnienia im. Zygmunta Hübnera ZŁOTY PROLOG 2024 została Katarzyna Minkowska.

Wyróżniona twórczyni otrzymała podpisany przez członków Rady Fundacji dyplom oraz 1g sztabkę złota, która stanowi integralną część materialnej postaci Wyróżnienia.

Sylwetkę Laureatki i uzasadnienie decyzji Rady Fundacji przedstawił członek Rady Fundacji Jacek Sieradzki.

Katarzyna Minkowska – reżyserka i scenografka teatralna. Absolwentka Akademii Teatralnej w Warszawie. W trakcie studiów beneficjentka stypendium Młoda Polska. Zrealizowała kilkanaście spektakli (m.in. „Judasz. Laboratorium Epifanii”, „Stream”, „Cudzoziemka”, „Mój rok relaksu i odpoczynku”, „Zanim stopnieje śnieg”), wysoko ocenianych przez krytykę i publiczność, w których poważnie i wrażliwie poszukuje najszerzej rozumianego sensu. Mówi o sobie: „uprawiam teatr, który jest dość emocjonalny
i można powiedzieć, iż w pewnym sensie staromodny”.

(Więcej informacji w zakładce Wyróżnienie – Wyróżnieni)

Serdecznie gratulujemy!

fot. Marta Ankiersztejn