ROBERT TALARCZYK LAUREATEM VIII EDYCJI NAGRODY IM. ZYGMUNTA HÜBNERA „CZŁOWIEK TEATRU 2021”. JĘDRZEJ PIASKOWSKI LAUREATEM II EDYCJI WYRÓŻNIENIA „ZŁOTY PROLOG 2021”

Uroczyste wręczenie Nagrody i Wyróżnienia miało miejsce 20 września 2021 w Teatrze Powszechnym. Wieczór prowadzili członkowie zarządu Fundacji: Wojciech Adamczyk i Jan Buchwald.
Poinformowano, że staraniem Fundacji powstaje książka autorstwa Grzegorza Kozaka „Zygmunt Hübner. Mizantrop z Westerplatte”. Wydawcą książki będzie Instytut Teatralny im. Zbigniewa Raszewskiego we współpracy z Fundacją. Kazimierz Kaczor przeczytał fragmenty przygotowywanej publikacji.
Joanna Żółkowska przypominała „Deklarację Programową Teatru Powszechnego w Warszawie”, autorstwa Zygmunta Hübnera.

Laureatem VIII edycji Nagrody im. Zygmunta Hübnera „CZŁOWIEK TEATRU 2021” został Robert Talarczyk.

Robert Talarczyk jest wielokrotnie nagradzanym i wyróżnianym twórcą teatru – aktorem, reżyserem, scenarzystą i dramaturgiem. Jest absolwentem wrocławskiej filii Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie. W latach 2005-2013 kierował Teatrem Polskim w Bielsku Białej. Od września 2013 jest dyrektorem Teatru Śląskiego w Katowicach.

Laudację poświęconą laureatowi wygłosiła przedstawicielka Kapituły Nagrody Dorota Buchwald.

(Więcej informacji w zakładce Nagroda – Laureaci.)

Serdecznie gratulujemy!

Robert Talarczyk uhonorowany został rzeźbą dłuta Jana Wojciechowskiego,  przedstawiającą twarz-maskę Zygmunta Hübnera.

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego ufundowało nagrodę finansową dla Laureata, a Mecenasem uroczystości było miasto st. Warszawa.

Po raz drugi przyznano także Wyróżnienie im. Zygmunta Hübnera „Złoty Prolog” , dla twórcy na początku drogi, który w nowatorski, sobie właściwy sposób, realizuje hübnerowskie idee teatru.

Decyzją Rady Fundacji, laureatem II edycji Wyróżnienia im. Zygmunta Hübnera „Złoty Prolog” 2021 został Jędrzej Piaskowski.

Wyróżniony twórca otrzymał podpisany przez członków Rady Fundacji dyplom oraz 1g sztabkę złota, która stanowi integralną część materialnej postaci Wyróżnienia.

Sylwetkę Laureata przybliżył członek Rady Fundacji Jacek Sieradzki.

Jędrzej Piaskowski – reżyser tworzący z nieukrywanym zamiarem szukania sposobu na odnalezienie utraconej wspólnoty, operujący środkami typowymi dla współczesnego młodego teatru, w dobrej komunikacji z dzisiejszą widownią.

(Więcej informacji w zakładce Wyróżnienie – Wyróżnieni)

fot. Marta Ankiersztejn – Węgier